Orsa Drag Fest – historian bakom fram till idag

Mopars at the Strip

Som muskelbilsentusiast under Classic Car Week i början 2000-talet fanns det inte mycket att hämta, det vimlade av vackra GM 58:or och annat som gled runt men intet hårt muller hördes. För att råda bot på detta samlads Mopar-vänner med deras muskelbilar till en fikaträff på Rättviks Gammelgård under veckan. Efter tre år räckte inte platsen till. Med över 300 Mopar-bilar förstod vi att vi måste hitta på en yta där alla får plats. Då en stor del av bilarna är byggda för att åka fort rakt fram med väcktes idén att se till att de får möjlighet att göra just det – åka rakt fram på asfalt med rökande bakdäck: dragracing!
2005 flyttades träffen därför till Tallheds Flygfält i Orsa och döptes till ’Mopars at the Strip’. Vi samlades i ottan på Gammelgården och körde i kortege till flygfältet. Nu fick bilägarna välja själva, ställa ut bilen eller ställa upp och testa dragracing. Sedan några år tar vi hjälp av ett gäng dalmasar som brinner för dragracing och som har lång erfarenhet av att arrangera tävlingar. Även om träffen främst riktar sig mot glada amatörer så vill vill vi att det ska vara ”på riktigt” med julgran, tidkort, läktare och sist men inte minst säkerheten! Den enda skillnaden är egentligen att bilarna och förarna inte gjort detta tidigare, här är det i första hand bilentusiaster med sina besiktade fina bilar som kör. På kvällen är det många som sitter med sina tidkort och jämför med kompisarnas reaktionstid, 60-foot, sluthastighet och ET.

Ingenstans utanför USA samlas så många, så fina och så fräna Mopars!

Muscle Car Day kommer till

Inför 2010 hade vi en idé om att utveckla träffen och därmed slippa allt tjat från Camaro- Mustang- och andra muskelbilsägare och ge dem en egen dag – ’Muscle Car Day’. På onsdagen får alla köra som har en amerikansk muskelbil tillverkad under ”muskelbilsåren”, ca 1964-72. Med tanke på att det var första året kom ganska många icke-Mopars, men tyvärr hällde gråa moln ut vatten mest hela dagen. Regn har vi annars vara väldigt förskonade från, både innan och efter detta.
Dagen därpå var regnet borta igen och ’Mopars at the Strip’ slog återigen rekord med en bra bit över 500 Mopars på området närmast depån. En dag hade alltså blivit två, och tack vare att många har långt att åka så har vi ordnat med en camping för de som har tält eller husvagn med. Besynnerligt är dock att inte fler Ford- och GM-ägare tar tillfället att få testa några repor på strippen… Men vill man inte köra så vill man ju ändå visa upp sin bil, och det tackar vi för!
’Orsa Drag Fest’ fick bli det nya namnet på 2-dagarsarrangemanget. ’Muscle Car Day’ på onsdag och precis som tidigare, ’Mopars at the Strip’ på torsdagen.

Mer då?

Strax intill depån ligger Finbilsparkeringen, och då detta som sagt alltid händer under vecka 30 och 31 parallellt med Classic Car Week så blir det väldigt många finbilar som kör en trekvart från Rättvik för att få uppleva dessa bilar både med sina öron och se däckrök, och då blir det väldigt många fina bilar på den parkeringen. Fanns det en tävling som hette ”Väldens finaste besökarparkering” skulle vi nog kunna ta ett pris. Ytterligare en bit därifrån får alla tråkiga vardagsbilar som inte passar in på ovanstående beskrivning parkera. Det måste ju vara snyggt på fältet!

Ambitionen är fortfarande göra träffen lite bättre för varje år. Detta på alla möjliga sätt. Av egna erfarenheter med långa köer till entréer, äckliga toaletter och förtäring i form av bränd hamburgare med fruset bröd och ljummen läsk så vill vi vara ett snäpp bättre. Nytt för 2016 är att vi breddat utbudet av mat och erbjuder, förutom korv och hamburgare, tacos och langos.
Utöver detta severar Muscle Car Café fika och RättviksGlass säljer sin läckra glass.

I depån tillåts inga släpvagnar eller Svensson-bilar, allt för att ge besökarna en totalupplevelse av en dragstrip under tidigt 70-tal. Vi tackar för att alla respekterar detta.

Till 2016 lade CCW återigen om sitt program och vi försöker anpassa oss till det. Istället för under en helg så blev det nu måndag till onsdag efter en omröstning på Facebook. Vi har även lagt till en dag MCD så att vi kan campa och ha ännu trevligare!
Kolla in oss på Facebook och dela gärna nyheterna.

Varmt välkomna till träffen som vågar vara annorlunda!